Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
ledenlijst
maillijst
ledeninfo
 
 
Home
 
 

    Dies op zaterdag 21 maart 2009 in Leur

terug

De Ferguutdies 2009 houden we  op zaterdag 21 maart a.s.
Plaats van Handeling: Leur bij Wychen / Nijmegen.

Voorlopig programma:

  • Start om 10.30 – 11.00 uur met koffie en gebak in restaurant de Leurse Hof.
  • Wandeling naar en bezoek aan mooi middeleeuws Kerkje in Leur.
    Deze kerk is gesticht door de cisterciënzers en mogelijk ook door de tempeliers. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken.
    De voorzitter van de vriendenstichting van de kerk van Leur Hugo van Capelleveen (monumentaal erfgoed historicus en monumentenadviseur) zal ons daar ontvangen en vervolgens in de kerk een lezing geven over religieus erfgoed en meer in het bijzonder ook over de historie van de kerk in Leur. Na afloop van de lezing volgt er een korte rondleiding door de kerk.
  • Lunch in de Leurse Hof
  • Bij voldoende belangstelling tussen 15.00 en 17.00 uur bezoek aan museum voor Email en Vlakglas in het nabijgelegen Ravenstein.
    Alternatief: natuurwandeling in Leur.

Diegenen die alvast kennis willen nemen van de historie van de kerk van Leur treffen meer informatie aan op de website van de SOGK: www.oudegeldersekerken.nl

Leur

Leur is één van de kleinste plaatsjes - eigenlijk niet meer dan een buurtschap - in de regio Nijmegen. Maar wel een buurtschap met een zeer lange historie. Fietsend door Leur springt het kerkje het eerst in het oog. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat het kerkje een lange historie achter zich heeft, daarmee de geschiedenis van Leur weerspiegelend.
Al in de vroege middeleeuwen is de zandrug in Leur (toenertijd Lore) bewoond. Al vroeg heeft er ook een houten kerkje gestaan. Later werd het kerkje uit steen opgetrokken. Ook daarna is het kerkje nog diverse malen verbouwd, al naar gelang de beheerders ervan. Wie langs de kerk naar achteren loopt komt bij een heuvel. Zeker is dat deze heuvel dienst heeft gedaan als "vliedberg", een vluchtheuvel om de bewoners en hun levende have tegen overstromingen van de Maas.

Het vermoeden bestaat echter dat eronder de resten liggen van een motteburcht uit het begin van de middeleeuwen. Een motteburcht is een voorloper van de stenen burchten die later werden gebouwd. Een Motteburcht bestaat uit een omheinde en omgrachtte heuvel met daarbinnen bebouwing (zie afbeelding). De omheining was aanvankelijk van hout, later van steen. Duidelijk is op de afbeelding de scheiding te herkennen tussen de burcht zelf en het minder beschermde voorterrein. Een principe dat we bij latere burchten terug vinden (denk aan het kasteel Doornenburg, waar de voorburcht nog vrijwel geheel intact is). motteburcht (55K)

 

 

 

 

 


afbeelding van de mogelijke Mottenburcht:

Aangenomen wordt dat het weiland tussen het kerkje en de Leurse hof de plaats is waar de "voorburcht" zich bevond. Het belang van Leur (en z'n motteburcht) wordt duidelijk als we ons realiseren dat het op de oude weg van Nijmegen naar Den Bosch ligt, waarbij het vlakbij de grens (de Maas!) lag tussen Gelre en Brabant.