Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
nieuws ea.
lustrum 2006
activiteiten
 
 
Home
 
   

Hans Smulders schrijft boek over zijn vader

terug


Hans Smulders publiceerde onlangs een biografie over zijn vader.
In 312 paginas beschrijft hij op boeiende wijze het leven van Jan Smulders tegen de achtergrond van de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in die jaren. Juist door te lezen over het gewone leven van alledag worden geschiedenis en mensen zo begrijpelijk. Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, zijn de avontuurlijke -bijna jongensboekachtige- belevenissen in het rallyerijden, waar de vader van Hans erg goed in was. 
Dramatisch, spannend, herkenbaar, leerzaam en prettig om te lezen. Met veel foto's.
Het boek is bij Hans (0318-481387 of te mailen) te koop voor € 22,00 incl. verzendkosten (18,00 excl.)

Lees: het commentaar van Toon Vissers, de tekst van de achterflap, een fragment uit het boek en tenslotte: bestel het en ... lees het hele boek!

Commentaar van Toon Vissers

Mail van Toon aan Hans na lezing van het boek

Beste Hans,

Na ons telefoongesprek van donderdagavond, wil ik ook graag mijn waardering voor je boek electronisch /schrifte-lijk uitdrukken. Want ik heb er ten zeerste van genoten. Van harte proficiat met dit oeuvre.
Allereerst verhaalt het belangrijke gebeurtenissen van de laatste honderd jaar en geeft het in zekere zin een evolutie weer in een divers aantal zaken. Dat is beschreven rond het leven van vooral je Vader en sluit belangrijke evenementen in, zoals de crisisjaren, de tweede Wereldoorlog, de 'gouden decennia', de generatiekloof, de veranderingen in geloofsbelevingen, etc. Bij veel van deze gebeurtenissen had ik gaten in mijn begrip tussen de meer abstracte geschiedenis aan de ene kant en de anecdotische verhalen van mijn eigen omgeving aan de andere kant. Zoals bij voorbeeld de bevrijding van zuid Nederland en Den Bosch. Je boek heeft dat en andere leemten in mijn kennis op een boeiende manier weten op te vullen.

 

Daarbij heb ik ook geconcludeerd dat je veel onderzoek hebt verricht, want de feiten die je verschaft stemmen overeen op de gebieden waar ikzelf een zekere, zij het alsnog beperkte, kennis heb. Dat geeft vertrouwen in de degelijkheid van de gegevens in je boek en daarom werd het een gewaardeerde bron van kennisaanvulling (onder andere wat gebeurde er met collaboranten na de oorlog).
 
Je boek werkt met diverse dimensies : allereerst je Vader zelf, vervolgens zijn familie, dan de regio, Nederland en zelfs internationaal. Die concentrische, in sommige gevallen cumulatieve benadering maakte het interessant en levendig.
De omstandigheden en de tijdgeest die je in je boek beschrijft zijn me tot op zekere hoogte bekend en het is boeiend dat door een nabije tijdgenoot zo vakkundig beschreven te zien. Je boek is een aanrader en het verdient door velen gelezen te  worden.
 
Ik hoop dat dat zal gebeuren en ik zal graag helpen Fergutijnen en andere vrienden en bekenden ' aan hun sociaal/intellectueel staartje te trekken'.

Nogmaals mijn oprechte waardering voor wat je gepresteerd hebt. Je familie kan heel trots op je prestatie zijn.

Veneranda .... Toon Vissers
 

naar boven

Tekst op de achterflap van het boek:

Wie was Jan Smulders? Zoon van de promotor van 'periodieke onthouding' en broer van een foute dichter. Ex-seminarist die in 1937 naar Wenen fietste, omdat hij als langdurig werkloze zijn passie voor motorfietsen moest opgeven. Hij raakte bevriend met een Duitser en beiden waren gemobiliseerd tijdens de Duitse inval in Nederland. In de oorlog sympathiseerde hij met Nationaal Front, maar hij werd ook bijna het slachtoffer van een moedige daad tijdens de bevrijding van 's-Hertogenbosch.
Een braaf huisvader en succesvol rallyrijder in de vijftiger jaren. Kop van jut voor zijn kinderen eind zestiger jaren, God in Frankrijk tien jaar later. Op zijn manier betrokken bij veel belangrijke ontwikkelingen in de vorige eeuw.

"Je moet alles in zijn tijd zien" zei Jan vaak en zoon Hans heeft zich als schrijver van dit boek aan die opdracht gehouden. Hij blikt niet terug met de ogen van nu, maar laat aan de hand van tijdsdocumenten, brieven en dagboekfragmenten de wereld van toen herleven.

Het katholieke Brabant van vroeger, waar dansen verdacht was en de veerpont bij Moerdijk nog toekon met één afvaart per uur. De tijd van de toenemende mobiliteit en motorisering, waardoor de slagboom tussen Nederland en België voortaan ook tussen de middag omhoog moest. De bezettingstijd, waarin veel Nederlanders moeilijk hun houding konden bepalen. De hoopvolle wederopbouwperiode met zijn onwaarschijnlijke motor- en autowedstrijden. De jaren daarna, met het voor veel vaders zo dramatische generatieconflict.
De lezer kruipt in de huid van de tijdgenoot en gaat - ondersteund door veel foto's - op ontdekkingsreis door de vorige eeuw. Hoe beleefden Jan en veel van zijn generatie-genoten hun wereld vol uitdaging en spanning, hoop en vrees?

Dit authentieke verhaal biedt een verrassende inkijk in het leven van gewone mensen onder moeilijke omstandigheden en laat de lezer meeleven met Jan's mislukkingen en successen.


Fragment uit het boek:

Omdat hij Frans spreekt wordt Jan er in juli 1939 door Knegtel met een wagen van de zaak op uitge-stuurd als een stel op huwelijksreis in noord-Frankrijk is gestrand. Voor hem een gelegenheid eens lekker door de Ardennen te kunnen rauzen. Jij moest hierbij zijn Riet, ’t is hier schitterend! schrijft hij uit La Roche. En de volgende dag uit Reims, voor het eerst van zijn leven in Frankrijk: Na een voorspoedige tocht hier aangekomen. Nu nog 105 kilometer, dan zijn we waar we moeten zijn. Vanmiddag lekker gegeten met ’n heele flesch wijn. De baas betaalt wel! En het bruidspaar kon wel even wachten kennelijk.

En nog wat ...

Een beetje dispuutsproductie is het wel, dit boek. Van Smulders moest het volgende nog vermeld worden: Joost Nachbahr hielp Hans een beetje bij de uitgave van zijn boek (praatpaal, productieleider, omslagontwerper, fotowerk, layout, ed.).