Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
nieuws ea.
lustrum 2006
activiteiten
 
 
Home
 
   

Professor Erik de Gier hield op 1 maart zijn oratie in Nijmegen

terug

 
Erik de Gier is per 1 juli 2006 benoemd tot hoogleraar 'Comparatief Arbeidsmarktbeleid' aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Op 1 maart 2007 hield hij zijn oratie. Er waren zo'n achttien Fergutij-nen bij aanwezig. Een samenvatting van zijn oratie is hier te downloaden of de hele tekst. Beschikbaar zij ook een  kopie van het artikel/interview dat daags na zijn academische inwijding in de Volkskrant verscheen en een interview uit de NRC van 16 juni 2007. (Klik op de blauwe teksten. Heeft wel wat tijd nodig om in te laden.)
Bekijk de foto's met Fergutijnse aanwezigen.

Het was een interessant betoog onder de titel "Overpeinzingen bij een activerende participatie-maatschappij".

 

 

 

 


De twee hoogleraren van een wetenschap-
pelijk zeer vruchtbaar dispuutsjaar 1967: 
Erik de Gier (l) en Henk van  Arendonk (r)

Dit lijkt een onschuldig verhaal, maar beschrijft vergaande consequenties voor onze samenleving en arbeidsomstandigheden. Lezen dus.

De borrel erna was -met al die Fergutijnen- zeer geanimeerd, evenals het buffet waarvoor wij waren uitgenodigd in het restaurant van het Afrikamuseum. Groot feest voor Erik dus, maar ook een speciale Ferguutdag. Een goede opmaat naar de dies van 24 maart as. De foto's volgen nog.

Omslag van de uitgave van Eriks oratie. Leerstoel Comparatief Arbeidsmarktbeleid

Het betreft een deeltijdbenoeming voor vijf jaar binnen de faculteit Managementwetenschappen. Binnen de leerstoelgroep Strategisch Personeelsbeleid is zijn leeropdracht: Comparatief Arbeidsmarktbeleid. Hierbij wordt het arbeidsmarktbeleid tussen de verschillende lidstaten van de EU vergeleken onder de gemeenschappelijke noemer van de Europese Werkgelegenheids-strategie. Hij gaat over dit onderwerp onder meer college geven aan masterstudenten.

Erik blijft werkzaam bij het ITS (instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen) uitoefenen. Het ITS is ook onderdeel van de Radboud Universiteit en verricht sociaal-wetenschappelijk onderzoek in opdracht van derden (departementen, gemeenten, bedrijven, brancheorganisaties ed.).

Het Persbericht van de universiteit:

Dr. Erik de Gier benoemd tot hoogleraar Comparatief Arbeidsmarktbeleid

Dr. H.G. (Erik) de Gier (1948) is met ingang van 1 juli 2006 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Comparatief Arbeidsmarktbeleid. Dr. De Gier is sinds augustus 2005 werkzaam bij het ITS, een not-for-profit onderzoeksinstituut, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij blijft zijn functie uitoefenen, naast zijn hoogleraarschap.

Erik de Gier studeerde sociologie aan de Universiteit van Tilburg en behaalde in 1973 zijn doctoraalexamen. In 1987 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de sociale wetenschappen op onderzoek naar sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden.

De Gier heeft brede werkervaring in beleids- en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoeksexpertise is sociaal beleid, in het bijzonder in relatie tot onderzoek en beleid. Hij publiceerde artikelen en boeken op het terrein van sociaal beleid, arbeid en consumentenvraagstukken.
Van 1999 tot september 2005 was hij hoogleraar-directeur van SISWO/Social Policy Research te Amsterdam, een Interdisciplinair beleidsgeoriënteerd academisch kennisinstituut.

Comparatief arbeidsmarktbeleid betreft de vergelijkende bestudering van het arbeidsmarktbeleid, zoals dat nationaal vorm krijgt binnen een context van Europese en internationale ontwikkelingen. Binnen de Faculteit der Managementwetenschappen is de leeropdracht ondergebracht bij de kernleerstoel Personeelsmanagement, een van de pijlers van het onderwijs en onderzoek in de bedrijfswetenschappen. Prof. De Gier zal vanuit zijn leeropdracht ook nieuwe samenwerkingsverbanden met onderzoeksgroepen zoeken in nationaal en internationaal verband.

Erik de Gier is onder meer lid van de Commissie Maatschappijwetenschappen (Commissie Schnabel), namens het ministerie van OCW belast met het ontwerpen van een nieuw eindexamenprogramma Maatschappijleer.