Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
nieuws ea.
lustrum 2006
activiteiten
 
 
Home
 
   

Fergutijnen op 29 november jl. op universiteit Twente .

terug naar nieuwspagina

Interessant bezoek, interessante rondleiding en Fergutijnse maaltijd.

Op 29 november jl. waren 16 Fergutijnen en Galiënes te gast bij Paul van Loon als decaan van de faculteit 'Bedrijf, Bestuur en Technologie' aan de universiteit van Twente. We kregen een interessant en prettig programma aangeboden met informatie over onderwijs en onderzoek, een leuke rondleiding over de campus en een uitstekende wildmaaltijd in Fergutijnse stijl.
Een verslagje van Toon Vissers (met aanvulling)

De foto's van het bezoek vind je hier ... !

Na de aankomstbegroetingen en de koffie werden we in collegezaal Spiegel 7 van het hoofdgebouw geïnstalleerd.

Paul gaf ons daar eerst een boeiende uiteenzetting van de geschiedenis van de Universiteit van Twente, in het bijzonder van zijn Faculteit Bedrijf Bestuur en Technologie. Hij legde uit dat ze een fusie was van technische en bestuurs-/management opleidingen en dat gezondheidswetenschappen daar later aan toegevoegd was.

De Faculteit had momenteel zo’n 2000 studenten. Om de benodigde kritische massa voor onderzoek en onderwijs te hebben, werd er gestreefd naar een verdrievoudiging van het studentenaantal.

Vervolgens kregen we een lezing van Gert-Jan Hospers, oud-leerling van Prof van der Klundert, over de positie van Twente, inclusief een vergelijking met de sociaal-economische situatie van Tilburg. Beide regio’s bezaten vroeger een belangrijke textielindustrie, waarbij Tilburg, waarschijnlijk vanwege een gunstigere ligging, de ‘gaten’ beter heeft weten te dichten dan Twente. Deze laatste heeft behoefte aan een katalysator, bij voorbeeld een grote investering, om de kleinere bedrijven in de regio omhoog te trekken. Hierop volgde een interessante discussie over de rol van de Universiteit in dit ontwikkelingsbestel.

De tweede lezing was van Professor Nico Groenendijk die de Jean Monnet Chair over Europese eenwording bekleedt. De Universiteit van Twente is één van de  vier of  vijf universitaire instanties die specifieke Bachelor’s en Master’s opleidingen in Europese vakken heeft. Dit vindt plaats in nauwe samenwerking met de Universiteit van Múnster over de grens. De diploma’s worden in beide landen erkend en er is recentelijk een sterke stijging in het aantal studenten.

Deze lezing werd ook afgerond met een discussie over de aard van de opleiding en de plaats van Europese vakken in andere bestuurskundestudies.

naar boven

(Aanvulling Joost)

Na de onvermijdelijke koffie nam een student ons mee voor een rondleiding over de Campus, een veel groter terrein dan op het eerste gezicht lijkt. Zijn commentaar was uitstekend en deskundig.   Ondanks de invallende duisternis kregen we een goed beeld van de diverse onderwijsgebouwen, de vele voorzieningen (inclusief theater met theatercafé, openluchttheater met wonderlijke akoestiek), studentenwoningen in alle soorten, stijlen en maten. Spectaculair waren de woningen "in de grond" die we bekeken door het pad over de daken te bewandelen (toepasselijk in Sinterklaastijd).

Tenslotte leidde de route naar het "stam-"etablissement van van Loon of van de universiteit. Daar kregen we na een inleidende borrel een uitstekende wildmaaltijd aangeboden met méér dan één goed glas wijn. Tijdens de maaltijd mochten we genieten van Paul's wervende en rethorische kwaliteiten. Ook Toon en Joost deden hun best. Herman Heuver droeg als "koorleider voor het leven" geheel in eigen stijl bij aan de feestvreugde. Hij zette een koorgezang in dat op Fergutijnse wijze door de leden geheel geindividualiseerd werd voortgezet (de geschrokken bediening stamelde ontzet dat men "dit nog nooit had meegemaakt!"). De zich misdragende en afgrijselijk klinkende 60-plussers vormden dan ook een letterlijke wanklank en boden een genante aanblik. De avond werd niettemin in opperbeste stemming afgesloten. De aanwezigen kregen van Paul zelfs nog een (Sinterklaas)geschenk mee naar huis.

Nog een terugkijken naar de aankondiging en het programma van dit bezoek? Klik hier!