Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
nieuws ea.
lustrum 2006
activiteiten
 
 
Home
 
 

 Nieuws en info activiteiten

 
terug

"De eeuw van de gebroeders Knipscheer op Den Hout"
Kees Knipscheer schrijft familiegeschiedenis over vader en zijn broers

Op zondag 16 november presenteerde Kees Knipscheer
in Den Hout zijn familiegeschiedenis "De eeuw van de gebroeders Knipscheer op Den Hout". Een verhaal over een Brabantse boerenfamilie, maar tegelijkertijd een verhaal over de ontwikkelingen binnen het Brabantse boerenbedrijf en de agrarische cultuur. Tenslotte verhaalt het boek tevens over opkomst en teloorgang van het "Rijke Roomse Leven" in een Brabants dorp.

Een interessant en boeiend boek, zeker voor stedelingen.  Kees schreef het met twee andere Knipscheren, neven. Het boek is rijkelijk voorzien met mooie (soms zeer)oude en nieuwe foto's.

Het Ferguutgehalte van dit boek wordt versterkt door de medewerking van Ferguutvriendje Joost Nachbahr die de lay-out, fotobewerking en omslag voor zijn rekening nam.

Uiteraard is het boek ook door Fergutijnen te bestellen bij Kees Knipscheer. Prijs € 35,00.

Kees Knipscheer over zijn boek:

Het boek "De eeuw van de gebroeders Knipscheer op Den Hout" beschrijft het leven en werken van vier gebroeders Knipscheer in Den Hout in de vorige eeuw. De hoofdlijn van dit boek is uiteraard de ontwikkeling van de Brabantse tak van de Nederlandse Knipscheren in de 20e eeuw. Het betreft hier een soort gedaante-verwisseling. Van een zeer honkvaste en “smalle” familielijn is de Brabantse tak in een periode van twee generaties in aantal breed vertakt en geografisch over heel Nederland gespreid.  
 

De tweede lijn die in dit boek is terug te vinden is, is die van de opkomst en de neergang van het Rijke Roomse Leven. Op het niveau van een dorp als Den Hout laat zich prachtig de evolutie van het Rijke Roomse Leven traceren. Het zou te veel eer zijn te stellen dat Pieter Knipscheer en Petronella Oomen mede tot de architecten van het Rijke Roomse Leven op Den Hout behoorden. Niettemin is het in het vervolg goed te zien hoe zij mede vormgevers waren en hun kinderen, zes dochters en zes zonen, in (bijna) alles tot trouwe dienaren van de r.k. kerk opvoedden.  

Ongetwijfeld hangen de twee genoemde lijnen onderling samen, het is echter ondoenlijk om aan te geven wat oorzaak en wat gevolg is geweest. De twee lijnen zijn zozeer met elkaar verweven dat er ook geen poging gedaan is de samenhang te ontwarren.  

Er is echter nog een derde lijn. Dat is de lijn van de geschiedenis van het dorp Den Hout, inclusief de soms ietwat geforceerde relatie met de gemeente Oosterhout. Hoewel daarvoor talloze historische achtergronden zijn aan te wijzen, het lijkt er ook heden ten dage op dat  het eigenzinnige Den Hout zich wel eens met een zekere wellust in deze rol wentelt. Over de vitaliteit van het dorp Den Hout maken we ons daarom voorlopig geen zorg, misschien geeft het Oosterhout af en toe wel  kopzorgen. Hoe dan ook: “Den Hout blijve Den Hout”.

De omslag: