Snel naar :  Lustrumnieuws Ledenlijst  -  Contact  
 

 

 
nieuws ea.
lustrum 2006
activiteiten
 
 
Home
 
   

Hans Smulders schrijft een boek over zijn oom :
Brabants student en huisarts.

terug
     
Hans Smulders publiceerde onlangs weer een boek.
Hij zocht het uitgebreide archief van zijn oom uit en schreef op basis daarvan een boek over hem. Over zijn leven als Brabants student vóór en -deels- in de oorlog. Over zijn periode als huisarts, waarin hij moeizaam de veranderingen in de katholieke kerk onderging, terwijl hij ondertussen wél een voorloper was op het gebied van sexualiteit en huwelijk. Hij eindigde tenslotte als hoofd van de Bredase GGD, in welke functie hij een aantal vernieuwende initiatieven nam.

Het is een persoonlijk en open verhaal over een actieve en intrigerende persoonlijkheid, maar ook over de tijd waarin hij leefde.

Joop Roes las het boek met enthousiasme.
Hier zijn beschouwing:

 

Beeld van Brabantse intellectuele generatie na de eerste wereldoorlog

Graag wil ik jullie attent maken op het boek “Ridder Albert” dat door Hans Smulders onlangs is uitgebracht. Na het levensverhaal over zijn vader “Je moet alles in zijn tijd zien” dat Hans in 2006 schreef, handelt dit boek over zijn oom Albert Smulders, medicus en dichter/schrijver. Het is geen biografie, maar een chronologische selectie van door Albert verwoorde gedachten in de tijdgeest geplaatst door Hans.

Als gymnasiast schreef Albert in zijn citatenschrift als ideaal: “Le chevalier est un personage guerrier et religieux, courageux et mystique, qui fait trembler les hommes et sourire les femmes, qui tient d’une main l’ épee et de l’ autre la croix”. Fergutijnen die terugkijken op hun studententijd voelen een vorm van herkenning .

Tilburgs scholier. Medisch student in Utrecht. Brabander.

Aan de hand van honderden brieven en tijdsdocumenten wordt in dit boek een beeld geschetst van de Brabantse intellectuele generatie die net na de Eerste Wereldoorlog opgroeide. Albert was een bijzonder kind uit een gezin van 12 kinderen. Zijn vader was eerst huisarts en later gestichtsarts die naast zijn beroep vooral bekend geworden is door het propageren van de periodieke onthouding in het ‘rijke Roomsche leven’. Albert als enige in het gezin koos als zijn vader het beroep medicus.
Als gymnasiast (Odulphus Tilburg) was Albert zeer actief in de bewegingen die emancipatie van Brabant en Vlaanderen nastreefden. Als student medicijnen in Utrecht en lid van Veritas liep hij in de voorhoede om zich in te zetten voor de maatschappelijke en politieke bewegingen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nuttig om dit boeiende boek te lezen.

Als Fergutijn kun je genieten van de wijze dat Albert zijn studententijd doorbracht. Het is kostelijk te lezen dat hij wervende brieven stuurde naar zijn tantes om geld in te zamelen om zijn studie te kunnen afmaken. Vele afleidingen hielden hem af van het studeren.

Als medicus ging zijn voorkeur uit naar dokter Koch in plaats van de hooggeleerde medicus die alle details kende. Fraai zijn ook de mooie citaten uit brieven van patiënten en vrienden. De geboorteregeling kwam vaak aan de orde. Hij was erg geliefd bij zijn patiënten.

Hij had veel affiniteit met kunstenaars in zijn omgeving. Hij vervulde de rol van mecenas. Als ik het goed zie was hij in zijn vrije tijd zelf een kunstenaar die met zijn pen vele creaties heeft gemaakt.
Wonderlijk hoe zo’n rechtgeaarde Katholiek moest ervaren dat zijn kinderen hun eigen weg gingen en afstand namen van de strenge leer.

Ik heb genoten van het boek. Het heeft bij mij de gedachte gevormd om ook een boek samen te stellen over leden van mijn familie. Ook om die reden is het nuttig dit boeiende boek te lezen.

Joop Roes

Het boek Ridder Albert kost € 16,50.
Wie belangstelling heeft kan het op twee manieren bemachtigen. Het is te koop bij iedere boekhandel (ISBN 97894-6203-087-9). Nog eenvoudiger is het om rechtstreeks bij de uitgever te bestellen: zie de webshop van www.boekenbent.com  onder (auto)biografieën

 

 

naar boven
 
terug